2010 m. lapkričio 13 d., šeštadienis

Laimingiausi pasaulio žmonės...

                (arba kuo skiriasi Evangelija nuo ,,paprasto“ tikėjimo) 

 Ar tokių dar yra? – nusistebės kažkas. – Taip, kodėl ne… Yra… Ir ne vienas! – O kas jie, kokia jų paslaptis, kur jie gyvena? – paklausite. Tarp mūsų, brangieji, tarp mūsų… Toje pačioje šalyje, kaip ir jūs – Lietuvoje. – Čia tai bent!
– Nieko čia ypatingo, – pasakysiu jums. Yra tokia žmonių grupė, kurie gyvena antgamtiniame pasaulyje, bet kartu ir tarp mūsų… teisėtai, ir jie yra palaiminimas aplinkiniams. Tas pasaulis yra ir jūsų, tik anie turi savybę pastebėti tai, ko kiti dažnai nemato, bet apie tai vėliau. Štai apie juos aš ir noriu čia papasakoti, – gal kažkas, kuris kenčia, perskaitys, ir ši žinia jam bus viltis iš Dangaus bėdoje ar ligoje. Juk viltis miršta paskutinė… 
– Eikit… turbūt vėl kviečia į kokį nors tinklinį marketingą, iš kurio išsivaduoti reiks daugiau jėgų nei štangai pakelti, – numos ranka kuris. Nusiraminkit, niekas nieko niekur nekviečia – nei į šarlatanišką pseudo marketingą, nei juo labiau į ekstrasensų susirinkimus...
Tad apie ką čia pasakosim? Apie VŽB. Paraidžiui – Veiklių Žmonių Bendrija. Tai krikščionių, turinčių įvairias profesijas, nepelno organizacija. Jos narių yra beveik visų denominacijų atstovų. Tai didžiausias pasaulyje tokio tipo krikščionių susivienijimas, kuriame reguliariai kas mėnesį susitinka daugiau kaip milijonas įvairių profesijų žmonių.
Ši bendrija kviečia verslo ir kitų profesijų žmones pas Dievą! Štai toks ir yra pagrindinis jos veiklos akcentas – vesti visame pasaulyje pas Dievą vyrus, kurie ne tik atrodo, bet dažnai ir yra patys nelaimingiausi žmonės – girtavimas, depresija, o ir narkotikai kai kuriuos sukaustę tebelaiko savo pančiuose. O gal dar ir baisi liga kamuoja. 
Tik nemanykit, kad tarp jų vien tik buvę ydų vergai! Ne! Yra klestinčių verslininkų, taip pat įvairių profesijų atstovų ir ,,eilinių“, bet dėl savo meilės Jėzui tapusių nebe eiliniais, bet išskirtiniais vyrais. Yra ir milijonierių… 
Neišsigąskite, tai ne koks masoniškos atšakos – ,,Lions“ ar ,,Rotary“ tipo klubas... VŽB nėra jokios diferenciacijos turto, socialinės padėties ar kitais atžvilgiais, ir ji prieinama visiems, visų tautybių ir rasių žmonėms, kurie tiki Viešpačiu Jėzumi! Pagrindinė gija, saistanti kiekvieną – Meilė Dievui, ir be abejo – meilė artimui, nes Dievas yra Meilė! Toks yra ir bendrijos devizas – ,,Jo vėliava virš mūsų yra meilė!“ Kai kuriuose informaciniuose leidiniuose bendrija įvardijama kaip Pilnos Evangelijos Veiklių Žmonių Bendrija.
Tad kur juos galima rasti, ar jie atvirai veikia, ar kaip kai kurie įsislaptinę ir atsako tik į elektroninius laiškus?! Nusiraminkite, jie nesislepia – kiekvieną savaitę bendrijos nariai liudija per ,,Marijos radiją“, o be to, kartą per mėnesį rengia nemokamus banketus, į kuriuos kviečia pavargusius nuo gyvenimo, niekuo nebetikinčius, o gal jau ir viskuo nusivylusius žmones. 
Šie banketai rengiami didžiuosiuose Lietuvos miestuose nebe pirmi metai. Pirmą kartą atėjusiesiems renginys nemokamas. Jie apmokami iš bendrijos narių surinktų – paaukotų pinigų. Šie vyrai dirba išlaikydami savo šeimas ir remia finansiškai Evangelijos plitimą Lietuvoje. Prievartos nėra – kiekvienas aukoja tiek, kiek nusprendęs širdyje. 
     *** 
Tai kas gi yra toji Evangelija? Kuo ji skiriasi nuo paprasto tikėjimo, ar tai ne tas pat? Ne, ne tas pat! Evangelija yra antgamtiška, viską keičianti Dievo jėga. Šiais laikais daugybė žmonių kuo nors tiki – ufonautais, sniego žmogumi, darvinizmu, Buda, Krišna, Škotijos ežero pabaisa ir t. t.
Ir daugelio tikinčiųjų Kristumi tikėjimas yra virtęs negyva religija, gyvenimo nekeičiančiomis tradicijomis. Apaštalas Paulius skelbia, kad tikėjimas be darbų miręs. Jis net pataria saugotis tokių, kurie dedasi maldingi, bet atsižadėję maldingumo jėgos (2 Tim 3, 5). Maldingumo jėgos išraiška yra ne tik stebuklai ir ženklai, kurių gausu vyrų gyvenime, bet ir šventumas – tyrumas, bekompromisinis požiūris į nuodėmę – ydą, ar tai būtų rūkymas, išgėrinėjimas, jau nekalbant apie lytinį gyvenimą nesusituokus ir kitas seksualines nuodėmes. Juk ne ištįsusių veidų minos daro žmones Kristaus mokiniais...
O koks jis, tas Kristaus mokslas, galima pasiskaityti Naujajame Testamente, jis prieinamas kiekvienam, kuris daugiau ieško atsakymų nei klausimų. Ir Bendrijos leidžiamas leidinys vadinasi ,,Atsakymas“. Šiame žurnale patalpinti vyrų, nuėjusių nelengvą gyvenimo kelią, dažnai be Kristaus, bet Jį radusių, istorijos. 
Kartą vienas gerbiamas mokslininkas man pasakė – pasaulyje yra 6000 religijų, tad apie ką mes galim kalbėti… Atsakiau jam, kad religija – tai žmogaus kelias ir pastangos ieškant Dievo, o Evangelija – Dievo ištiesta ranka žmonijai, šviesos spindulys tamsos labirintuose. Evangelija turi galią pakeisti tragiškiausius likimus taip, kad aplinkiniai tik stebėsis! 
Palyginimui noriu paklausti, ar ne nuostabu matyti mūsų plastinės chirurgijos meistrų daromus stebuklus, po kurių pacientas, žvilgtelėjęs į veidrodį, pamato pakeistus – anksčiau buvusius deformuotus, dabar tapusius vos ne tobulus – savo veido bruožus. Ir iš jo lūpų pasigirsta pergalingas, džiugus šūksnis – aš gimiau iš naujo! 
Bet ar ne nuostabiau išgirsti tokius pat žodžius iš buvusio narkomano ar nusikaltėlio, sėdėjusio kalėjime septyniolika metų ir tapusio nauju žmogumi po to, kai patikėjo Viešpaties Jėzaus Kristaus Evangelija?! 
Aišku, vyrai matė ir ne vieną stebuklą – kai trumpesnė koja pailgėja akyse stebint dešimtims, o kai kada ir šimtams liudininkų, išgijimus nuo vėžio ir kitų ligų. Bet ne ištiesintos rankos ir kojos – stebuklas, o ištiesinti žmogaus gyvenimo keliai ir pakeistos širdys – štai kur stebuklas! Šis naujas gimimas: ,,Nesistebėk, jog pasakiau: jums reikia gimti iš naujo“ (Jn 3, 7), ir yra svarbiausia priežastis, dėl ko Jėzus ėjo ant Kryžiaus, mirė už mūsų nuodėmes ir trečią dieną prisikėlė! O prisikėlęs pažadėjo, kad grįš į mūsų Žemę antrą kartą ir liepė eiti mums į visą pasaulį skelbti Evangeliją, gydyti ligonius, išlaisvinti velnio pavergtuosius! 
O tu ar tiki Kristaus Evangelija, ženklais ir stebuklais? Ar tiki, kad Jėzus gimė iš mergelės Marijos, kad mirė už mūsų nuodėmes ir trečią dieną prisikėlė?! Kad Jis ateis į mūsų Žemę antrą kartą? Tai ir yra Dievo Karalystės Evangelija! Jėzus yra tas pats vakar, šiandien ir per amžius! 
Šiai misijai vyrai atiduota visas jėgas ir skiria didžiąją laisvalaikio dalį. Gal kas pasakys, kad tam yra kunigai, specialiai paskirti egzorcistai ar panašiai?! Popiežius Benediktas XVI 2006 m. spalio 26 d. Vatikane, Tarptautiniame karinių ordinarų suvažiavime akcentavo, kad tinkamai atlikti sielovados uždavinius gali motyvuoti, gerai parengti kunigai, diakonai ir... pasauliečiai.
Paprasti, bet su Dievu ir šventai gyvenantys vyrai daro tuos pačius darbus ir yra laimingi – bendrija yra palaiminta paties popiežiaus Jono Pauliaus II, na, ir kardinolas Audrius Bačkis ne kartą yra paraginęs nelaukti, kol blogis katastrofiškai suvešės mūsų tautoje, bet daryti tikėjimo darbus – skelbti Gerąją Žinią sekuliarioje visuomenėje. O mums paties Viešpaties įsakyta nebijoti, bet būti Jo mokiniais, t. y. tęsti mokinystę!
Šiomis dienomis maldoms ir bendravimui Vilniaus ir aplinkinių rajonų vyrai kas savaitę renkasi L. Stuokos – Gucevičiaus gatvėje esančiuose Švento Kryžiaus namuose. Susirinkimuose vyrai pasisemia dvasinių jėgų įvairiems gyvenimo iššūkiams.
Prieš tai minėjau, kad vyrai gyvena antgamtiniame pasaulyje… Tie ženklai ir stebuklai, kuriuos mato VŽB nariai ir juos palaikantieji, ir yra antgamtinis pasaulis. Argi ne stebuklas, kai pamatai po maldos išgijusį nuo baisios ligos savo vaiką, giminaitį?
Ir ne tik nuo ligos... Yra vyrų, kurie iki įtikėjimo buvo kreditorių ir milžiniškų skolų prispausti. Dabar jie laisvi nuo skolų, įvairių priklausomybių, bet kas svarbiausia – laisvi nuo nuodėmės pančių ir yra laimingiausi pasaulyje žmonės! 
Tad apaštalų darbai dar nesibaigė, o jei netikit – ateikite ir patys pamatysite! Štai kuo skiriasi Kristaus Evangelija nuo paprasto tikėjimo Dievu – ženklais ir stebuklais! Ir tai jau ne vien tikėjimas, bet dažnai pasitikėjimas Juo kaip mažo vaiko – savo tėvais. 
Tad vis dėlto, ar tikėjimas Dievu skiriasi nuo tikėjimo Jo Kristaus Evangelija? Skiriasi, nes ir ,,demonai (ketvirtojo išmatavimo, nematomo dvasinio pasaulio būtybės, piktosios dvasios) tiki ir dreba!“ (Jok 2, 19). Šiuos žodžius užrašė vienas artimiausių Jėzaus bendražygių.
O štai kuo dar skiriasi paprastas tikėjimas nuo Evangelijos – Dievu tiki ir piktosios dvasios, o Kristaus Evangelijos jos bijo! O baimė – priešinga tikėjimui, arba kitaip sakant, baimė yra negatyvus tikėjimas. Lyg ir nieko čia ypatingo – tikėti Dievu?! Bet tikėjimas Evangelija ir Dievo Kristumi – tai jau kas kita! 
Eilinio tikėjimo – religijos demonai nebijo, o nuo Evangelija nešino ir Šventąja Dvasia krikštyto krikščionio jie paknopstom bėga! 
Kadangi prieš tai minėjau, jog vyrų gyvenime gausu antgamtinių pasireiškimų, tai pasakysiu ir kuo tie vyrai skiriasi nuo savo oponentų, kurie taip pat giriasi ,,darą“ stebuklus – ,,gydo“, buria, pranašauja ateitį… Čia aš turiu galvoje okultizmo kultivuotojus. 
Okultistai yra mūsų visuomenės dvasiniai parazitai, būtent jų veikla yra pavojingiausia, nes nustumia nuo tiesos kelio tuos, kurie tyra širdimi ieško Gyvojo Dievo. – Bet koks skirtumas tarp jūsų ir jų? – gal paklaus kuris. – Kuo jūs geresni už juos?..
Ne gerumas ar blogumas yra svarbūs šioje veikloje. Svarbu, ar tarnauji žmogui gelbėdamas jo sielą. Paaiškinti, ką tai reiškia? 
,,Didelė (žmogaus gyvasties) kaina už sielos išpirkimą – tiek niekada neturėsi“ (ST, Ps 49, 8). Tai reiškia, kad žmogaus sielos laimėjimas į Dievo Karalystę (amžinajam gyvenimui) ir yra didžiausia pergalė!
Okultizmo apologetai – ekstrasensai, aiškiaregiai, būrėjai, bioenergetikai, Kabalos žinovai, transcendentinės meditacijos ,,specialistai“, astrologės ir kiti nekviečia žmonių atgailai už nuodėmes bei priimti Jėzų Kristų į savo širdį. O nuodėmių atleidimas – kur kas daugiau nei fizinis išgydymas, nes žmogus, kuriam neatleistos nuodėmės, negali ateiti pas Dievą. Štai esminis dalykas, kuriuo skiriasi okultistai ir Dievo žmonių – požiūriu į sielos likimą! Priimdami Kristų į savo širdį žmonės gauna Amžinojo gyvenimo dovaną – išgelbėjimą, o ezoterinė pasaulėžiūra panaikina skirtumą tarp ,,išgijimo“ medicininiu požiūriu ir žmogaus išganymo. 
Okultistai valandų valandas gali prašnekėti apie visokias ,,čakras“ ir ,,šmakras“, bet po jų seansų tu tikrai netapsi Dangaus kandidatu! Juo geranoriškesnės atrodo pastangos palengvinti žmogui dalią ar padėti jam sužinoti ateitį, bet jei šios žinios ne iš Dievo, tuo jos pavojingesnės. O jei jos ne iš Dievo, tai iš kur jos? Gerais norais ir pragaras grįstas. 
Tokie tad ir yra pagrindiniai kriterijai, atskiriantys Dievo žmones nuo… Nuo ko, dabar atsakykite patys, pagal savo tikėjimo saiką. O tiems, kurie gyvenime ieško ne vien tik klausimų, atsakymai surašyti pagrindinėje tikėjimo knygoje Biblijoje. Net Jėzus Kristus savo tikėjimo credo grindė Šventuoju Raštu. Stalius turi metrą, kuriuo pasitikrina, pamatuoja prieš meistraudamas. Mes, tikintieji, turime Bibliją, kuria pasitikriname iškilusius dvasinius (ir ne tik) klausimus!
     ***   
Štai ir apžvelgėme vienos įdomiausių mūsų visuomenėje esančių organizacijų veiklą. Paminėsiu, kad vyrai dar atlieka ir itin svarbią misiją kalėjimuose, liudydami prisikėlusį Kristų, taip pat ir tarpe jaunimo, veikiau – kareivių. Juos iš anksto pakviečia su bataliono vadovybe suderinę dvasininkai, ir vyrai liudija apie savo pakeistus gyvenimus, apie Kristaus šlovę, tuo, tikiu, uždegdami ir naujam gyvenimui prikeldami ne vieną jauną sielą ar bent priversdami jaunus žmones susimąstyti, kur toks gyvenimas be ribų, kokį jie gyveno, kol išgirdo Gerąją Žinią apie Kristų, galėjo nuvesti…
Savo ruožtu aš, šio straipsnio autorius, galiu drąsiai pasakyti, kad šios pastangos neliks bevaisės mūsų tautoje. Jos yra vienas iš šviesiausių vilties spindulėlių ne tik jauniems žmonėms, bandantiems rasti atsakymus laisvuose nuo moralės normų užsiėmimuose, kurie yra vien tik destruktyvūs, bet ir visiems, kokio amžiaus ar išsilavinimo jie būtų: ,,Ateikite pas mane visi, kurie vargstate ir esate prislėgti, ir Aš jus atgaivinsiu“ (Mt 11, 28). 
Jau minėjau, kad šią bendriją Lietuvoje lanko visų konfesijų vyrai. Daugumą sudaro katalikai, taip pat protestantai: sekmininkai, laisvieji krikščionys ir kiti; yra ir stačiatikių (pravoslavų) bei tikinčiųjų iš įvairiausių Kristaus bažnyčių, nes vienas yra Dievas – Viešpats Jėzus Kristus, ir vienas tikėjimas. 
Padiktuosiu, mano manymu, labai svarbius žodžius, kaip savo rašinio įrėminimą ir šio judėjimo mūsų tautoje, įprasminimą, kuriuos toks ,,Misteriu Sekminės“ vadinamas Dovydas diu Plesis 1976 metais Romoje ištarė kardinolui Bi, kad šis juos perduotų popiežiui Jonui Pauliui II: ,,Te Biblija tampa prieinama kiekvienam katalikui pasaulyje jo gimtąja kalba. Jeigu katalikai skaitys Bibliją, Šventoji Dvasia atgaivins jiems Raštą ir tai pakeis jų gyvenimą. O perkeisti katalikai atnaujins Bažnyčią.“ Ir ši pranašystė po 40 metų vis dėlto pasiekė popiežių! 
Šią informaciją perskaičiau įžymaus XX amžiaus evangelisto Smito Vigelsvorto biografijoje. Beje, Dovydas diu Plesis šiuos žodžius kaip pranašystę išgirdo iš to paties S. Vigelsvorto 1936 metais, kurio pamaldose vykdavo neįtikėtini, bet amžininkų užfiksuoti stebuklai.  
     *** 
Bendrijos vyrų registracijos dokumentas Dangaus karalystėje, jei kam įdomu, yra Šventasis Raštas. Na, o žemiškosios valdžios institucijose jie turi paprastą, kaip penki centai, elektroninio pašto adresą www.vzb.lt, kuris prieinamas bet kam, kas susidomės, tik tam kartais reikia turėti noro ir pridėti bent kiek pastangų…
Prieš porą metų, būdami Škotijoje, vaikštinėdami po Glazgo miestą, užkalbinome benamį. Kišenėje kažkuris turėjo atliekamą svarą, kurį ir padovanojome. Jis padėkojo, – o akyse pasirodė ašaros… 
Gerumas ir gailestingumas visur vienodai veikia. Ir Dievo meilė ta pati, ji turi galią atverti žmonių širdis tiek Lietuvoje, tiek Škotijoje.
Kristus nesikeičia, nes Jo vėliava virš mūsų yra meilė!

2008 09 20
 
Aleksandras Kavoliūnas